slednutz tech lounge
 

Go Back   SledNutZ > On Land... > ATVs
Ibreakstuff Says: Time to start the snow dance!
Register FAQSled Chat Members List Casino Media Garage Search Today's Posts Mark Forums Read Statistics

SledNutZ Quick Info
Friends of SledNutZ: JohnDee
GreenHulk.net PWC forums
Great Lakes Jeep Thing
Team Belly Pan Sled Forums
PEPPERMILL RENTALS IN THE YOOP! There's no where better to stay in the Rockland/Mass area!
Web hosting by Floogy

Infamous Sportsman 500 HO Ticking now Gone!

ATVs

 
 
Thread Tools Display Modes
  #1  
Old 11-23-2011
PolarisRich's Avatar
PolarisRich
Resident Canadian
PolarisRich's Info
 
Join Date: Sep 2007
Location: Belle River, Ontario, Canada
Posts: 2,402
Send a message via MSN to PolarisRich
Default Infamous Sportsman 500 HO Ticking now Gone!

Infamous Sportsman 500 HO Ticking now Gone!
Hey Guys

I just wanted to let all you Polaris Sportsman 500 HO owners know what I came across today while working on my bike.

I decided to pull the bike out today to start getting it ready for my trip up north next week. When I started it up I noticed the infamous Polaris Sportsman ticking that comes from the front right of the engine. From what I read on all the different forums is that the ticking is from the water/oil pump. I also read that this sound is normal on most SP500 HO's and so I thought I would have to live with the sound. But what I did notice when I started the bike was the noise was a bit louder than I last remembered it to be.

So I decided to changed the oil and I followed the procedure in the manual right to the letter! I used a K&N oil filter and 2 liters of Amsoil 0W40 4 stroke synthetic. When I was done changing the the oil I pinched off the vent line to the top of the oil tank to prime the oil pump and started the bike. I held the vent pinched for around 15 seconds and released it untill I heard the air release sound. Now the pump is primed and the oil is flowing like it supposed to be but the infamous ticking is still there but a little quieter. This difference in sound had got me thinking about what could be causing the noise and what I came up with is a air pocket that is trapped in the oil pump.

You may think that sounds a little far fetched for air to be trapped in the oil pump, but what I did next seems to have solved my ticking noise. I started the bike and I pinched the oil return line that comes from the pump and goes to the tank. I only pinched it off with a pair of needle nose pliers for a few seconds at a time. Each time I pinched the hose the tone of the engine would change and sound as if it was loading up. I also noticed the hose expanding slightly from the oil pressure, when this happened I would release the hose and you could hear the oil rushing back into the tank. After doing this about 5 times my ticking was 95% quiter if not completly gone.

Now I don't know if this will work on everyones bike but it seemed to work on my bike and I now love the sound of my bike, it sounds like new again!


I hope this helps!
Rich
Reply With Quote
  #2  
Old 11-24-2011
Gotmud's Avatar
Gotmud
Poo Slinger
Gotmud's Info
 
Join Date: Sep 2007
Location: Bloomingdale, Mi.
Posts: 9,425
Default

Very nice Rich!!
__________________
Rich
"Do not go where the path may LEAD, go instead where there is no path and leave a TRAIL"

Quote:
Originally Posted by Rubi View Post
Nobody on this site likes Ski Doo except Dirty Harry, and he's better at making babies than buying or fixing sleds, so you don't want to listen to him.
Reply With Quote
Reply


Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

vB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Forum Jump


All times are GMT -5. The time now is 04:02 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.6.8
Copyright ©2000 - 2017, Jelsoft Enterprises Ltd.
Copyright 2007 Slednutz.com